Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

augusztus

jan.
14
 
20:00 - 21:30


Popcorn! - Chameleon Jazz Band

 

 

 

 

A budapesti Chameleon Jazz Band új műsorával tér vissza Nagyváradra! Vidám és pörgős előadásra számíthatnak a rajongók.

A tematikus estjeiről híres Chameleon Jazz Band ezúttal a popzene felé veszi az irányt. A saját hangszerelésű slágerek finom jazzes beütéssel ugyan, de popzenei alapokon szólalnak meg. A Popcorn! vázát lüktető, egyszerű ritmusok, szaggatott melódiák adják, az instrumentális kompozíciók mellett énekes dalok is helyet kapnak a repertoárban.

Bálint Rezső - harsona, ének
Borbényi Dániel - gitárok
Birinyi Márk Ádám - zongora
Bartók Vince - basszusgitár
Telek Attila - ütőhangszerek

Művészeti vezető: Bálint Rezső

Belépő: 15 RON


febr.
11
 
20:00


Sütő Zsolt: Lélekzet-szútra - Könyvbemutató

 

 

 

egyszerűsítem, egyszerűsítem,

az állandó kivonás gyakorlata;

egyetlen dolgom van a világon,

a lélekzet

 

Sütő Zsolt Lélekzet-szútra című kötetét mutatjuk be február 11-én, vasárnap este 19:00 órától a nagyváradi Posticumban A szerzővel Nemes István és Rencsik Imre beszélget. A beszélgetést dedikálás követi, a kötetet a helyszínen is meg lehet vásárolni. A könyv 2017 decemberében jelent meg a kolozsvári Ábel Kiadónál, egy nagyobb személyes online projekt egyik offline hajtásaként. A projekt a szerző honlapján >>> www.zsolt.ro/p/lelekzet.html A Facebookon >>> www.facebook.com/lelekzetszutra Sajátosan eredeti verseskötet, gazdag utalásokban, helyi kapcsolódásokban, ugyanakkor univerzális is, és néhol szokatlan merészséggel szólítja meg az olvasót.

Szútra stílusban, haikuszerű tömörséggel fogalmaz, néhol csak párszavas felvillantásokkal szól.

Erőteljes gondolatiság, gyönyörű képek, meghökkentő szótársítások. A hétköznapok anyagi szintjén gyökerező, a lélek világába játékosan átvezető ébredések, kegyelem-pillanatok által (misztika) a szerző újra és újra eljut a lélekzet misztériumához, ami mint egy életvezetési középtengely is meghatározódik végül. A kötetet a szerző saját fotóival illusztrálta.

Fotógalériák >>> www.zsolt.ro/p/photography.html Sütő Zsolt szabadúszó költő, vizuális és hangművész. Fősodor pszichológiát és humánökológiát tanult, majd a meditáció, a művészetek és az akusztikus ökológia felé fordult. Itt és most a csend és a zaj, a meditáció és a hangok, a látható és a láthatatlan határán él és alkot. >>> www.zsolt.ro - Könyvtrailerek >>> www.facebook.com/pg/lelekzetszutra/videos/


febr.
23
 
20:00 - 1:00


A klasszika gyöngyszemei Fortepiano és gitárkoncert a Posticumban


 

 

 

 

 

 

 

A Partiumi Magyar Művelődési Céh és a nagyváradi Posticum, február 23-án, pénteken este 7 órától hangversenyre invitálja a nagyváradi zenebarát közönséget a Posticum dísztermébe (Nagyatádi Szabó István, ma Teiului utca 26. szám).

A klasszika gyöngyszemei címmel, Takács Szilvia csembalóművész és Stummer Márton gitárművész közös koncertjét hallhatják az érdeklődők. Az est folyamán Haydn, Mozart, Beethoven, Carulli és Benda művek fognak felcsendülni. Mindenkit szeretettel várnak a szervezők. A belépés díjtalan.

A fortepiano a mai, modern zongora őse, a klasszikus zenei korban élte virágkorát. A hangszert Firenzében Cristofori találta fel 1709-ben, mely kalapácsmechanikával rendelkezett és képes volt dinamikára, a hangerő fokozatos erősítésére, illetve halkítására. A fortepiano a klasszikus mesterek legkedveltebb billentyűs hangszere lett. A koncerten hallható hangszer egy Bécsben élő mester, Johann Schantz műhelyében készült fortepiano másolata. Az eredeti hangszer 1795-ben készült, a másolat 2009-ben. Ilyen hangszere volt J. Haydn-nak, Mozartnak és Beethovennek, akik a hangszer finomságát kihasználva írták meg csodálatos zenei gyöngyszemeiket.

Külön ritkaságnak számít a gitár és a fortepiano kamaramuzsikája. Az Európa-szerte méltán népszerű gitár szóló- és kamarahangszerként egyaránt használatos volt. A két hangszer intim, lágy és erőt sugárzó hangján eljuthatunk a bécsi szalonok valós hangulatába.

 

Tavaly novemberben a győri Harmónia Alapfokú Művészeti Iskola és a Partiumi Magyar Művelődési Céh közös szervezésében régizenei kurzus indult Nagyváradon, a Partiumi Keresztény Egyetemen. A képzés ezen a hétvégén ér véget.  

Az „Előadói gyakorlat, a beszédszerű zenélés, díszítéstechnika és stílus a 16–18. század zenéjében” címet viselő mesterkurzusokat magyarországi művészek tartják. Tanárok: Takács Szilvia – csembaló, fortepiano; Andrejszki Judit – barokk ének; Stummer Márton – gitár

A mesterkurzuson a jelentkezők csembaló, fortepiano, gitár és barokk ének kurzusok keretében mélyíthetik tovább régizenei tudásukat, sajátíthatják el a korabeli előadásmódot.

A meghirdetett mesterkurzusok továbbképzési lehetőséget nyújtanak a hivatásos muzsikusoknak és a zenekedvelő amatőröknek egyaránt. Hangszeres kurzusokra várjuk azokat, akik szeretnék továbbmélyíteni régizenei tudásukat, vagy zongoristaként, orgonistaként meg szeretnének ismerkedni a régi hangszerekkel. 

Az énekkurzusra várunk mindenkit, aki szeretné elsajátítani a reneszánsz és barokk előadásmódot. Szólisták és kórusban éneklők egyaránt jelentkezhetnek.

A szervezők által tervezett utolsó időpont 2018. február 24.-én lesz, 09:00 - től  13:00-ig,  amikor Takács Szilvia (fortepiano), Andrejszki Judit (barokk ének) és Stummer Márton (gitár) foglalkozik az érdeklődőkkel.  Jelentkezni a regizene.kurzus@gmail.com email-címen lehet.

 

 


ápr.
10
 
21:00


MAKÁM: 1001 ÉJSZAKA - Lemezbemutató koncert

 

 

 

 

Szeretettel várunk felnőttet és gyereket, nagyszülőket és unokákat, családokat és minden kedves zenekedvelőt!

Makám:

Magyar Bori-ének

Kuczera Barbara-hegedű

Vázsonyi János-szaxofon

Krulik Zoltán-gitár

Boros Attila-basszusgitár

Keönch László-ütőhangszerek

A koncert után szívesen tartunk hangszerbemutatót és dedikáljuk új és régi lemezeinket.

 

Belépő: 15:00 RON


ápr.
20
 
2:00 - 2:00


A közösség öröme Ifjúsági találkozó a taizéi lelkiség jegyében

 

 

 

 

 

 

 

 

Szervezők: Nagyváradi Római Katolikus Püspökség, Posticum Keresztény Kulturális Központ, Nagyváradi Görög Katolikus Püspökség, Nagyváradi Ortodox Püspökség, Királyhágómelléki Református Egyházkerület, Nagyváradi Evangélikus Lutheránus Egyházközség

Helyszín: Nagyvárad, Posticum Keresztény Kulturális Központ, 2018. április 20–22.

A taizéi lelkiség a másik értékei iránti nyitottságot, a másik közvetlen megtapasztalásából származó erőt és gazdagságot első rendűnek tekinti.

Alois testvér, a taizéi közösség priorja 2018-ban figyelmünket erre az örömre irányítja. Keressük az örömöt, amely a testvéreinkkel való közös imában és éneklésben és osztozásban rejlik, mert ezáltal az egységet tapasztalhatjuk meg. A teljes teológiai összhangra való várakozás helyett húzódjunk közös tető alá és örömmel és hálával ismerjük fel azokat az adományokat, amelyeket Isten másokban, más egyházakban, más felfogásokban helyezett el. Merjünk találkozni egymással, mert a találkozásban fedezhető fel a másik méltósága. A személyesség és a másik jelenlétének való kitettség olyan közelségbe hoz, amely megteremti az értékelés, a nagyra becsülés, a testvériségben gyökerező kapcsolatok nemességének és tisztaságának légkörét.

A nagyváradi református, római és görögkatolikus valamint ortodox egyházak részvételével taizéi lelkiség jegyében szervezett 2018. évi nagyváradi ifjúsági találkozó a közösség örömének jegyében a hitvallások, meggyőződések és kultúrák közötti megértés, az egymás értékeiben való elmélyülés ezen légkörét szeretné megteremteni. Szeretettel várjuk jelentkezésedet.

Jelentkezés: info@posticum.ro (E-mailen való jelentkezés a tárgy mezőbe kérjük írják be a „Taizé 2018” kifejezést!)

A jelentkezési lap igényelhető a megadott e-mail címen, telefonszámon vagy letölthető az esemény Facebook oldaláról.

Az elszállásolás lehetséges a Posticumban a rendelkezésre álló helyek számának függvényében, a jelentkezés sorrendjében, teljes ellátással szobákban és az ifjúsági szállón (25 személyes közös szoba).

Külső szálláslehetőséget biztosítunk családoknál és intézményeknél. Kérjük, ebben az esetben jelöljék a jelentkezési lapon, hogy külső szállást igényelnek! A külső szállás mellett továbbra is van lehetőség a Posticumban étkezni. Díjszabások alább. Kérjük, egyéni étkezési opcióikat jelöljék a jelentkezési lapon.

Árak a Posticumban:

Szállással, szobákban: 110 lej/fő/nap: szállás 2, 3, 4 ágyas szobákban + reggeli, ebéd, vacsora (összesen 2 nap, 197 lej)

Szállással, diákszállón: 90 Lei/fő/nap: szállás a diákszállón + reggeli + ebéd + vacsora (összesen 2 nap, 157 lej)

Szállás nélkül (csak étkezés, egységárban megadva): ebéd 23 Lei; vacsora: 17 Lei*

Részvételi díj: 25 lej

Az árak 40%-os kedvezményt tartalmaznak.


máj.
5
 
20:00 - 22:00


Ég-idéző Mika-koncert a nagyváradi Posticumban

 

 

 

 

Szeretettel várunk mindenkit a Misztrál-zenekarból jól ismert Heinczinger Mika lemezbemutató koncertjére 2018 május 5-én szombat este 6-tól.

Belépés karitatív célú tombolajegy vásárlással (15 lej), a bevételt teljes egészében a nagyváradi Down Egyesületnek ajánljuk fel.

Mikáról >>> https://youtu.be/-1syD7ehmMo
Like-old és kövesd Mikát itt >>> Heinczinger Mika

A lemezről: "Ég-idézők: mint a tócsa-szemen megcsillanó napsugár. Égig érők: akár köd-ülte hajnalokon a fák koronája, a hegyek karéja. Ég-ígérők: mint a jól eltalált verssorok, mint a szerelmek. És mint a tücskök, énekesmadarak, virrasztó remeték: ébren őrködők. Őrködnek a világ felett, ezek az apró semmiségek. Visszhangjukat hallani a szélzúgásból, fűzizegésből, tűz-ropogásból. Épp a hangokon túlról. És talán ezekből a dalokból is: amelyek azért és úgy születtek, hogy megragadják ezt a mindenütt motozó, pislákoló, dolgok és arcok mélyén rejtőző semmiséget. Hiszen ég-igéző minden fölfelé forduló tekintet, kinyújtott kéz, felszálló sóhaj. Megigézik, megidézik, megragadják és megőrzik az eget. " /Nacsinák Gergely András/


máj.
5
 
20:00 - 22:00


Jó világ van

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

minimélyinterjú Heinczinger Mikával,

akinek a csend egyszerre a legjobb és a legnehezebb az életében

 

Mikor nevettél utoljára igazán, teljes szívből?

Most hétvégén, egy viccen. Magamon.

 

Mi az, aminek a leginkább tudsz örülni mostanában?

Ha az emberek közötti összefogást látom.

 

Mikor sírtál utoljára?

Tavaly, a nagymamám halálakor.

 

Mi az, ami a leginkább tud fájni mostanában?

A széthúzás.

 

Mi a legjobb jelenlegi életviteledben?

A csend.

 

És mi a legnehezebb jelenlegi életviteledben?

A csend.

 

Ha valaki azt mondja, hogy elveszítette élete fonalát - neki mit ajánlasz?

Adjon hálát az eddigi életért s kérje újra.

 

Mit szeretsz a legjobban Erdélyben?

Az embereket.

 

És mi zavar itt a leginkább?

Hogy itt is működik az oszd meg és uralkodj….

 

Mit szeretsz a legjobban Magyarországon?

Az embereket.

 

És mi zavar ott a leginkább?

Hogy ott is működik, az oszd meg és uralkodj….

 

Van valami, ami mostanában különösebben foglalkoztat?

A barátság fontossága. A sebek begyógyítása. A hála kifejezése.

 

Az életedben milyen formában jelenik meg az agresszió, és hogyan állsz hozzá?

Az agresszió belőlünk fakad. Próbálom megülni.

 

Hogyan ülöd meg a saját agressziódat? Mi a te módszered?

Megpróbálom átformálni, beépíteni. Van, mikor nem sikerül…

 

Szerinted honnan kezdve lesz közösség egy csoportból?

Mikor elkezdik élni a közös álmot.

 

Mi az életed mottója jelenleg?

"Az Isten nélkül élő művész az anyagra néz,  az Istennel élő a lélekre.  Az anyag emberének csupán lába van,  a lélek emberének szárnya is.  A láb kis téren mozog.  A szárny a végtelenségben."       /Gárdonyi Géza/

 

Harcolsz valami mellett?

Nem harcolok.

 

És valami ellen?

Nem harcolok.

 

Szoktál valamilyen formában imádkozni?

Saját szavakkal, minden reggel. Igazán úgy kellene élni, hogy minden tettünk hálaima legyen.

 

Mostanában te miért adsz hálát leginkább?

Családért, barátokért, emberekért, zenéért, fákért, füvekért, állatokért, szélért, napért, vízért... Egyszóval: az életért.

 

Ha csak 1 órád lenne hátra az életedből, mihez kezdenél vele?

Zenélnék.

 

Mi a legfontosabb, amit eddig tanultál ebben az életedben?

Közösségben élni, közösen rezegni.

 

Mit mondanál 20 éves egykori önmagadnak?

Jó világ van.

 

Mit mondanál annak, aki most szokik rá a cigire?

Nehéz letenni.

 

Melyek szerinted egy férfi legfontosabb tulajdonságai?

Harmóniára való törekvés.

 

Melyik szerinted egy nő legfontosabb tulajdonságai?

Harmóniára való törekvés.

 

Mi az, ami szerinted hosszú távon együtt tart egy párt?

A szeretet és a közös álom.

 

Te miről álmodsz?

Harmóniában élni mindennel és mindenkivel.

 

Szerinted mi az, ami egy nemzetet összefog hosszú távon?

A múlt ismerete, a szeretet és a közös álom.

 

És mi jelenti számodra a (nagy) közös álmot?

Harmóniában élni mindennel és mindenkivel.

 

Mi az, ami neked a mindennapokban segít egyensúlyban maradni?

A teremtett világ.

 

És mi az, ami megbontja ezt az egyensúlyt?

Az önző én.

 

Hogy látod magad 10 év múlva, mik a terveid, vágyaid?

Ugyanígy. Zenélve, álmodva, szeretve.

 

Van-e egy olyan zene/szám, ami mostanában gyakran szól a szívedben? Ha igen, melyik az?

A Boldogasszony Anyánk kezdetű ének.

 

https://youtu.be/S6lIsbJweFE

 

ÉgIgéző Mika-koncert a nagyváradi Posticumban

Szeretettel várunk mindenkit a Misztrálból jól ismert Heinczinger Mika lemezbemutató koncertjére 2018 május 5-én szombat este 6-tól. Belépés karitatív célú tombolajegy vásárlással (15 lej), a bevételt teljes egészében a nagyváradi Down Egyesületnek ajánljuk fel. A koncert idejére gyerekfelügyeletet biztosítunk, utána pedig borozós beszélgetésre várunk mindenkit. Mikáról >>> https://youtu.be/-1syD7ehmMo Like-old és kövesd Mikát itt >>> Heinczinger Mika A lemezről: "Ég-idézők: mint a tócsa-szemen megcsillanó napsugár. Égig érők: akár köd-ülte hajnalokon a fák koronája, a hegyek karéja. Ég-ígérők: mint a jól eltalált verssorok, mint a szerelmek. És mint a tücskök, énekesmadarak, virrasztó remeték: ébren őrködők. Őrködnek a világ felett, ezek az apró semmiségek. Visszhangjukat hallani a szélzúgásból, fűzizegésből, tűz-ropogásból. Épp a hangokon túlról. És talán ezekből a dalokból is: amelyek azért és úgy születtek, hogy megragadják ezt a mindenütt motozó, pislákoló, dolgok és arcok mélyén rejtőző semmiséget. Hiszen ég-igéző minden fölfelé forduló tekintet, kinyújtott kéz, felszálló sóhaj. Megigézik, megidézik, megragadják és megőrzik az eget. " /Nacsinák Gergely András/ Ajánljuk további progjamjainkat figyelmetekbe: - Légbőlkapott Fesztivál - Szabad idő – Vakáció másképp Niklaus Brantschen SJ zen mesterrel - Iskola Másként - a Só

 

http://www.misztral.hu/

Kérdezett: Sütő Zsolt – www.zsolt.ro

 

 

 

 

tovább

máj.
6
 
19:30 - 2:00


SZÜLETÉS HETE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Posticum Kulturális Központ újra otthont ad a Születés Hete rendezvénynek!

 

Hetedik alkalommal kerül megrendezésre Nagyváradon a Születés Hete rendezvénysorozat. Mi is a Születés Hete?

A Születés Hete, kiemelten non-profit rendezvénysorozat, amely a gyermekvállalás miatti új szerepekkel és szerepkonfliktusokkal szembenéző nő számára független, hiteles segítséget nyújt az információk közti tájékozódáshoz. Ez különösen fontos akkor, amikor a modern nőkép, a karrierépítés fokozódó jelentősége nehezen egyeztethető a tradicionális valódi női szerepekkel. A család, a barátok és a média annyiféle mintát közvetítenek, hogy azok legyengítik a nők felelős döntéseihez szükséges önbizalmát. A Születés Hete segít abban, hogy a nők hiteles forrásból, és megbízható szakemberek segítségével informálódhassanak.

A szervezők azzal a céllal indították útjára a rendezvénysorozatot, hogy a várandós, szülés előtt álló kismamák, családok minél szélesebb körű tájékoztatást kaphassanak az előttük álló nagy eseményről, illetve a számukra elérhető választási lehetőségekről. Hogy a szülés ne csak megtörténjen velük, de életüknek valóban egyik legemlékezetesebb, legszebb élménye lehessen kisbabájuk világra hozatala; lehetőség szerint olyan körülmények között, amely mamának és babának egyaránt megnyugtató, bensőséges környezetet teremt, amelyben háboríthatatlanul figyelhetnek egymásra, saját igényeikre.

A rendezvénysorozat keretében, Magyarországon és az ország számos településén (Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy) szülészorvosok, szülésznők, bábák, dúlák, , pszichológusok, családterapeuták, szoptatási tanácsadók, természetgyógyászok beszélgetnek az érdeklődőkkel, remélve, hogy a programok egyre több várandós nőt és családot segítenek hozzá, hogy a várandósság ideje és maga a szülés ne szorongással, bizonytalansággal, aggodalmakkal teli időszak legyen. A rendezvénysorozat nem titkolt célja továbbá, hogy a várandós családokban tudatosítsák ennek az életszakasznak a fontosságát és szépségét; hogy a kismamákat megerősítsék nőiségükben; segítsék őket babájukkal és párjukkal való kapcsolatuk elmélyítésében és megfelelő mennyiségű és spektrumú információt nyújtsanak át nekik a számukra legmegfelelőbb és emberhez méltó szülési mód kiválasztásához. Nem véletlenül volt az előző évek egyik jelmondata: “Ha nem ismered a lehetőségeidet, akkor egy sincsen.”

Városunkban ismét a Posticum Kulturális Központ ad otthont az eseménynek, Május 6-11 között. A Posticum Kulturális Központ és nagyváradi rendezvény idei célkitűzése a családok tájékoztatása mellett az adomány gyűjtés idén ismét a Böjte Csaba nagyváradi gyemekeinek gyűjtünk pénz adományokat. A Szent Angéla Ház felújításra szorúl, ezért kérjük aki megteheti támogassa a ház szépűlését. Egész Héten át várjuk a pénzadományokat, a Posticum székhelyén.

2018 Május 6-11 Program:

Megnyitó

Dátum: Május 6, Hétfő 17:30

Előadó: Cosma Sonja, Szabó Orsolya szervezők

Babák fejlődése

Előadók: Camerzan Orsolya hordozási tanácsadó, Cosma Sonja dúla, dr. Pásztai Annamária fogorvos, Debreczeni Ilona gyógytornász, Szabó Orsolya, dúla,Wagner Andrea logopédus

Időpont: 2018. Május 7, Hétfő 18 óra

Helyszín: Posticum Kulturális Központ

 A várandósság és szülés is nagy kihívás egy nő számára, de a szülés után új időszámítás kezdődik. Felelőssé válunk egy új kis életért és ezt nem tanították sehol, nem lehet felkészülni a nap mint nap fölbukkanó újdonságokra. Mi az, ami még természetes, mi az, ami miatt már meg kell ijednünk és szakember segítségére szorulunk. Egy új anyuka rengeteg jó tanácsot kap, saját édesanyjától, anyósától. Kire hallgassunk: a családra, barátnőkre? Segítenek ilyenkor minket az ösztönök? Szakemberek és édesanyák segítenek most nektek felkészülni a baba fogadására.

 Ciróka-maróka

Előadó: Rácz Kitti, óvodapedagógus, Hegyesi Imola, óvodapedagógus, Ciróka-maróka

Időpont: 2018. Május 8, Kedd 17 óra

Helyszín: Posticum Kulturális Központ A gyerekek és a szülők együtt játszanak, kacagnak, mondókáznak, énekelnek és táncolnak. A játék történhet a szőnyegen, a széken, anya vagy apa ölében és karjában vagy éppen a levegőbe repítve. A mondókázás után, fogadjuk állandó kicsi vendégünket Makkát és az ő barátait, akik minden alkalommal meglepetésekkel készülnek a gyerekeknek. A mondókák és népdalok kizárólag népi eredetű és többségében bihari gyűjtésekből választottuk, hiszen fontosnak tartjuk, hogy minden gyerek megismerkedjen azokkal a mondókákkal, énekekkel, amiket nagymamáinktól tanultunk. Nagymamáink játékötleteit, mondókáit és a hozzá tartozó csattanókat ismét leemeljük a poros polcokról és az anyukák elé tárjuk, játékos, vidám, közösségépítő formában. A mondókák és énekek anyaga alkalmazkodik az évszakokhoz, az ünnepekörökhöz, jeles napokhoz is.

A baba és a számok

Előadók: Bruncsák Anna, Kovács Katalin önkéntes szoptatási tanácsadók, Maternet Egyesület

Időpont: 2018. Május 8, Kedd 18 óra

Helyszín: Posticum Kulturális Központ

A számok értelmetlensége. A szoptatott csecsemő normái az első napokban. A szoptatott csecsemő normái az első napok után. Számok igény szerint!

,,Nem lehet mindent megszámolni ami fontos, és nem minden fontos amit meglehet számolni" Albert Einstein

Szülés körüli segítők

Előadók: Dr. Laczikó Szidónia szülész-nőgyógyász szakorvos, Dr. Németh Mónika független bába, Cosma Sonja dúla,Szabó Orsolya dúla

Időpont: 2018. Május 9, Szerda, 18 óra

Helyszín: Posticum Kulturális Központ

Gyermekünk világrajövetele életünk egyik legmeghatározóbb eseménye, amelyet fontos döntések meghozatala előz meg. Egyik ilyen döntés, hogy kit tisztelünk meg azzal, hogy jelen lehet a szülésünknél. Nem csoda, hogy a kismamák tele vannak kérdésekkel a segítség megválasztásával kapcsolatban. Vajon végig velem lesz a szülész-nőgyógyászom? Mi a különbség a bábai és az orvosi modell között? Mi a különbség a bába és a szülésznő munkája között? Na és ki a dúla? Miért érdemes dúlát fogadni, ha velem lesz a párom? Egy kötetlen beszélgetésre hívunk téged, amelynek során választ kaphatsz kérdéseidre és megtudhatod, hogy meddig terjed a szaksegítség kompetenciájának határa valamint hogyan egészítheti ki munkájukat az asszonytársi segítők jelenléte.

Szülésindulás, szülésindítás

Előadó: Dr. Bálint Balázs szülész-nőgyógyász szakorvos

Időpont: 2018. Május 10, Csütörtök, 18 óra

Helyszín: Posticum Kulturális Központ

A szülés megindulása több tényező, körülmény egyidejű fennállása mellett következik be, de minden részletét még ma sem ismerjük pontosan. Nyilván akkor indul el a szülés, amikor eljön az ideje. De vajon mennyire meghatározó a kiírt dátum? Van-e okunk, van-e jogunk arra, hogy a szülést megindítsuk? Emellett és ez ellen szóló érvek sokasága az, amelyek figyelembevétele határozza meg a család és az egészségügyi személyzet által közösen meghozott döntését.

Oxitocin rejtelmei

Előadó: Varga Katalin, PhD. DSc. egyetemi tanár, az MTA doktora, ELTE Pszichológiai Intézet /Affektív Pszichológia Tanszék / Tanszékvezető

Időpont: 2018. Május 10, Csütörtök, 18 óHelyszín: Posticum Kulturális Központ

Az előadás rövid ismertetést ad a centrális oxytocin rendszerről, kiemelve, hogy a szüléshez kapcsolódó hormonok ismert szomatikus hatásukon túl mint neurotranszmitterek számos érzelmi, motivációs és tudatállapot-módosító hatással is vannak a szülő nőre. Emellett az oxytocinnal kapcsolatos újabb adatokból nyújtok rövid áttekintést. E vizsgálatok eljutottak a „humán” szintre az állatmodellek után, így egyre izgalmasabb követnünk, milyen szerepe lehet a szülő-gyerek kapcsolat illetve a család kötődési folyamatiban e rendszernek. Sajnos számos szülészeti rutin beavatkozás illetve körülmény akadályozza e rendszer természetes működését, megbontva a finoman hangolt neurokémiai egyensúlyt.

Az anyák kompetenciája

Előadók: H. Kondor Kata szülésznő, perinatális szaktanácsadó

Időpont: 2018. Május 10, Csütörtök, 18 óra

Helyszín: Posticum Kulturális Központ

A szülés ősidők óta a női test termékenységének áldott eredménye. Az orvostudomány fejlődése nagy segítséget nyújtott abban, hogy az esetlegesen bekövetkező szövődmények megoldhatók legyenek. Eközben azonban az egészségügy átvette a szülés körüli irányítást, így az anyák kompetenciája ebben a kérdésben fokozatosan csökkent. Mára a császármetszések száma olyan mértéket ölt, amely a szülni tudást alapjaiban kérdőjelezi meg. Vajon valóban elfelejtettek a nők szülni?

Kerekítő baba-mama foglalkozás

Előadó: Sziráczki Katalin, Nagyváradi Kerekítő

Időpont: 2018. Május 10, Péntek, 17 óra

Helyszín: Posticum Kulturális Központ

Mondókázás, zenei nevelés és bábos torna 0-3 éves kisgyerekeknek.

Az óvodát megelőző korosztály életében a legfontosabb és legmeghatározóbb kapcsolat az anya- gyermek, család- gyermek kapcsolata. A Kerekítő foglalkozásokon közösségi élmény alakul ki, a gyermekek megfigyelik, hogy mi magunk, sokan és sokfélék, hogyan tudjuk együtt jól érezni magunkat. A foglalkozások ismétlődő felépítése növeli a gyermekek biztonságérzetét. A mondókák és dalok hazavihetők. 

Fogantatástól találkozásig: A magzat útja a beágyazódástól az első ölelésig

Előadó: Nováky Rita szülésznő, perinatális szaktanácsadó, Perinatus Alapítvány

Időpont: 2018. Május 10, Péntek, 18 óra

Helyszín: Posticum Kulturális Központ

A szülészet tankönyvekben szinte minden benne van a vajúdás-szülés menetéről. Arról is, hogy a magzat hogyan fejlődik a méhben, a szervei hogyan és mikor alakulnak ki. Milyen az útja az anyai testből a szülőcsatornán át, kifelé, a kinti találkozáshoz. Ezeket az ismereteket az anatómián megalapozódott élettan tudománya mind le is írja. Míg a szülés menetét már évezredek óta tudták, csupán a műfogások és a szülés körül segítők csapata változott a századok alatt, addig arról vaj mi kevés volt az információ és az akadémikus tudás, hogy a magzatnak mi lehet a dolga méhen belül. Van-e dolga egyáltalán? Csinál-e valamit a benti mozgáson kívül. Természetesen fejlődik, növekszik. Azonban csak az utóbbi évezredekben került a kutatások és a megfigyelések középpontjába az, ahogy a magzat megéli a várandósság alatti létet, ahogyan - valószínű - megélheti a megszületését. Ezekről a témákról lesz szó az előadásomban és a meghallgatása közben felmerülő kérdések válaszaiban.


máj.
20
 
12:30 - 17:00


LÉGBŐLKAPOTT FESZTIVÁL

 

 

 

 

Nagy szeretettel várunk minden szeleburdi, széllelbélelt, légies-mozgású, ciklon-erejű, felhőlépő gyermeket, egy nagylélegzetű, fergeteges kalandra! Kapjátok szárnyaitok alá rokonaitokat, barátaitokat, minden pereputtyotokat, hogy együtt örülhessünk a tavasz-végi szellőknek, langyos fuvallatoknak, felhőnek, kék égnek, madárnak, bogárnak!

Az idei gyerekfesztivál témája ugyanis a levegő, ennek megfelelően alakítottuk ki a különböző műhelymunkákat is: lesz itt sárkány-, papírforgó-, szélcsengőkészítés, de különböző „pontgyűjtő” műhelyfoglalkozások során lehetőségetek nyílik bepillantani az animáció titkaiba, mesét hallgathattok a mesesarokban, ügyességi játékokon vehettek részt a puha-zöld pázsiton, de abszolválhatjátok a füttytanfolyamot is...

Mi az a tilinka? Tán egy madárka? Egy lepkefaj? Álmodozó kisgyerek? Ezt is megtudhatjátok idei meghívottjainktól, Samu Imolától és a Fanyűvő zenekar tagjaitól (Ségercz Ferenc - pásztorfurulya, Zsabokorszky Ferenc - hegedű, Csibi Szabolcs - kobza)! Ők egy hangszersimogató-műhely keretében vezetnek be benneteket a moldvai csángó dallamvilágba. A hagyományos népi hangszerek egyszerűségében sok csoda lakozik! Üssétek, húzzátok, fújjátok el mindenki nótáját!

A fesztivált közös táncházzal zárjuk, hogy a sok mókától és a fáradtságtól elakadjon a lélegzetünk is!

Lélegezzünk, szuszmorogjunk, lelkesedjünk együtt!

A részvétel ingyenes!


máj.
29
 
11:00 - 15:00


ISKOLA MÁSKÉNT- A SÓ

 

 

 

2018-as gyermekprogramjaink egyikét az lskola másként-hét, tanügyminisztériumi rendeletben megszabott időszakához igazítottuk, hogy a diákok iskolai szervezésű csoportokban vehessenek részt a foglalkozáson. Idén a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola I-IV., illetve V-VI. osztályos diákjait fogadjuk egy fergeteges só-kalandra.

Tematikus programunk egy mese köré épül, majd egy keretjáték szabta forgatókönyv alapján alakul a történet íve, játekos, ismeretterjesztő és környezetkultúrát fejlesztő műhelymunkákon keresztül, melyek során a tudományok, a kepzőművészet, a földrajz, a történelem, az irodalom és a nyelvtan eszközeivel kerül feldolgozásra a programot meghatározó matéria: a só.

  A föld mélyéből, az örök mozdulatlanságból válik a fehér, jégkeménységű só, minden elő szervezet -a meleg, folyékony vér, az élet forrásául szolgáló óceánvizek- szerves alkotóelemévé. Ezt az életté lényegülő folyamatot kísérjük végig -a só útját járva- játékos, kísérletező formában, ahol a műhelymunkák során eljutunk a kibányászott kősótömböktől  az ételben oldott sóig. 

A foglalkozást egy közös étkezés zárja!

 


aug.
27
 
2:00 - 2:00


Szabad idő – Vakáció másképp Niklaus Brantschen SJ zen mesterrel

 

 

 

 

 Posticum, 2018. augusztus 28. – szeptember 2.

 Két asszony beszélget egymással:

„Mit csinál a fiad?” – kérdezi az egyik.

„Tanul. És a tied?”

„Meditál” – válaszol az első.

„Mi az a meditálás?” – kérdez vissza a másik.

„Azt én sem tudom, de minden esetre jobb, mint üldögélni és semmit sem csinálni.”

 (Niklaus Brantschen: Zwischen den welten daheim. Patmos 2017)

 Thomas Merton szerint a szemlélődés ott kezdődik, ahol az ember teljesen maga mögött tudja hagyni aktivitását, tevékenységét. Aki nem tud pihenni, semmit tenni, az szemlélődni, sőt hatékonyan tevékenykedni sem képes – mondja Merton. Ma ott tartunk, hogy teendőink vakáció alatt sem hagynak nyugodni. Megdöbbentő adat Magyarországról: a munkavállalók mintegy 80 százaléka használja szabadsága egy részét elmaradozott munkahelyi ügyei pótlására.

 Teljesítményorientált és túlterhelt világunkban a Posticum másfajta vakációt kínál: vakációt Niklaus Brantschen jezsuita atyával, zen mesterrel, aki ezúttal legelső sorban nem meditálni, hanem létezni, pihenni és feltöltődni tanít minket. Szeretettel hívunk mindenkit, aki a mesterrel egy levegőt lélegezve, kirándulás és úszás, teázás, beszélgetés és meditáció közepette szeretne regenerálódni, újratöltődni és közben ellesni valamit abból, hogyan alakítja át a spiritualitás szabadidő kultúránkat, a lélekkel áthatott szabadidő pedig életünket.

 

Üldögélni és semmit sem csinálni, játszani, mozogni, a jelenben lenni együtt, egymással és egymásért... visszatalálni az (egyen)súlyponthoz, amely segít újra érezni energiáinkat és visszadani az értelmet mindennapjainknak... Tanuljunk „csak létezni, csak úgy, csak azért” Niklaus Brantschennel!

Árak:

Szállással, szobákban: 110 lej/fő/nap: szállás 2, 3, 4 ágyas szobákban + reggeli, ebéd, vacsora

Szállás nélkül (csak étkezés, egységárban megadva): ebéd 23 lej; vacsora: 17 lej*

SZÁLLÁST CSAK a június 10-ig jelentkező résztvevőknek tudunk garantálni!

*Áraink 40 %-os kedvezményt tartalmaznak.

 


aug.
31
 
19:00 - 21:00


Niklaus Brantschen előadása életről, lélekről, spiritualitásról

 

 

 

 Együtt - mesterekkel – Vakáció másképp Niklaus Brantschen SJ zen mesterrel

 Nyitott programok a nagyváradi érdeklődők számára

 A Niklaus Brantschennel tartandó vakációs programra a jelentkezés ugyan lezárult, ám a nagyváradi közönség számára két nyitott programot kínálunk vakációs hetünk keretében:

 

  1. Niklaus Brantschen előadása spiritualitásról, életről, aktivitásról és pihenésről - augusztus 31, péntek, este 19.00 órai kezdettel. Az előadás ideje alatt magyar és román nyelvű tolmácsolást biztosítunk.

 

  1. Taizéi imaóra - szeptember 1-én, szombaton este 21.00 órakor, a máriakéméndi Gyertyaláng közösség szervezésében.

 A programokra a belépés ingyenes. Mindenkit szeretettel várunk együtt gazdagodni és ünnepelni!