Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

augusztus

jan.
30
 
1:00 - 1:00


A jelenlét útjain - Mindfulness és keresztény kontempláció

 

 

 

A nagyváradi Posticum tudatos jelenléten alapuló stresszredukciót (Mindfulness Based Stress Reduction) és keresztény kontemplatív imagyakorlatokat ötvöző ötnapos elvonulásra hívja a kedves érdeklődőket.
Az elvonulásra 2017. január 30 – február 4. között kerül sor a Posticum Kulturális Központban.

Vezetők:
Tariska Eszter, szemlélődő lelkigyakorlat-vezető – Dobogókő, Magyarország
Fazekas Gábor, mindfulness tréner – Budapest, Magyarország

Részvételi költségek

5 nap, teljes ellátással (szállás, étkezés): 450 lej/személy*
5 nap, szállás nélkül, étkezéssel: 250 lej/személy*
Részvételi díj: 120 lej

Jelentkezés 2017. január 2-27. között a következő elérhetőségeken:

E-mail: info@posticum.ro; recepcio@posticum.ro

Telefon: +40 259 431 398 ; +40 359 410 882

Kérjük, amennyiben elektronikus levélben jelentkezik, a tárgy mezőben tüntesse fel a program nevét.

Mi a mindfulness?

A mindfulness, eredeti nevén Mindfulness Based Stress Reduction (tudatos jelenléten alapuló stresszcsökkentés) módszerek egyre nagyobb ismertségnek és elismertségnek örvendenek világszerte. Az első mindfulness alapú módszert (MBSR) Jon Kabat-Zinn dolgozta ki az USA-ban a vipassana, zen meditáció, jóga és egyéb tudatosság gyakorlatok illetve tudományos elmélet ötvözésével. A kutatások igazolták az MBSR hatásosságát a stressz csökkentésében, illetve krónikus fájdalmakkal élők szenvedésének enyhítésében. A kutatások szerint a tudományosan igazolt mindfulness módszerek nem csak a stressz és a depresszió, hanem számos más érzelmi zavar (szorongás, pánikbetegség, fóbiák, stb.) illetve testi betegségek -mint pl. rák - lelki terheinek enyhítésében is segítséget nyújthatnak. A módszer segít abban, hogy tudatosítsuk testi érzeteinket, érzéseinket és gondolatainkat, és azt tanítja, hogy e változó jelenségekkel való azonosulás / vagy éppen ezektől való menekülés szenvedéseink egyik forrása. Segít a részvevőknek, hogy felfedezzék felszínen örvénylő gondolatok és érzelmek mögött fénylő tudatot / tudatosságot. Az MBSR tanfolyamok különféle vezetett meditációs, jóga- és egyéb tudatosság gyakorlatokból tevődnek össze. A tudatos jelenlét révén léphetünk ki a fejünkben zajló „drámából” és kapcsolódhatunk az élettel, a mindenséggel, most is, ebben a pillanatban.

Mindfulness és keresztény meditáció

Fazekas Gábor 2014-ben vett részt Jálics Ferenc SJ és Tariska Eszter által vezetett szemlélődő lelkigyakorlaton Dobogókőn, a Manréza Lelkigyakorlatos Házban. Gábor meghívására Eszter 2015-ben vett részt tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló tanfolyamon az Országos Onkológiai Intézetben Budapesten. Mindketten örömmel és csodálattal tapasztalták, hogy a szemlélődő lelkigyakorlat és a tudatos jelenlét-gyakorlatok mennyire egy tőről fakadnak. Mintha ugyanazt tanítanák, kicsit más példákkal, más nyelvezettel. Így született meg a közös program ötlete, amely a nagyváradi elvonulás formájában valósul most meg. Reményeink szerint a közös gyakorlás a közös felfedezés, rácsodálkozás, ráeszmélés lehetőségét nyújtja minden részvevőnek. Meglátásunk szerint a tudat tiszta fényében ébredhetünk rá valódi természetünkre, állandó összekapcsoltságunkra, az egyéni életen túlmutató örökkévalóra, melyre a jelen pillanat nyit kaput. Ezt gyakoroljuk együtt.

A vezetők

Fazekas Gábor a magyarországi Lovason lakik, 3 gyermeket nevel feleségével együtt. Közel egy évtizede tart tudatos jelenléten (mindfulness) alapuló tanfolyamokat Budapesten az Országos Onkológiai Intézetben. A mindfulness területén Németországban és az USA-ban szerzett képesítést. A Semmelweis Egyetem Klinikai Pszichológia tanszékével közösen szervezője volt az Oxford Mindfulness Center képző tanárai által vezetett első magyarországi MBCT képzésnek 2014-16. között. Mindfulness meditációs tanfolyamokat vezet kórházakban, iskolákban, börtönökben magyar és angol nyelven egyaránt.

Tariska Eszter, Dobogókő, Manréza lelkigyakorlatos ház, Magyarország. Jálics Ferenc SJ-vel együtt kezdett szemlélődő lelkigyakorlatokat vezetni. Ma Mustó Péter atyával, illetve más jezsuita atyákkal és egyedül is ad lelkigyakorlatokat Dobogókőn, Tahiban és bárhol, ahová meghívják. Szemlélődő imacsoportot vezet rendszeresen Nagyváradon (Posticum) és Debrecenben.

*Áraink 40 %-os kedvezményt tartalmaznak.


febr.
15
 
16:30 - 21:30


DIÁKRELAX - HETI RELAXÁCIÓ ISKOLÁSOKNAK

 

 

 

Stresszel a suli? Túl soknak érzed, amit teljesítened kell? Újabb megmérettetés előtt állsz? Feszült és fáradt vagy délutánonként? Nem jössz ki osztálytársaiddal? Vagy csak úgy érzed, egy kis minőségi nyugi kellene olykor tanév közben?

 Az ártalmas stressz, melyet sok esetben sem kezelni, sem kikerülni nem tudunk magas idegrendszeri és testi feszültségszintet tart fenn bennünk. A feloldásra és feldolgozásra nincsenek eszközeink, ezért gyakorta érzékeljük negatív befolyását különböző formákban. A relaxáció megtanulásával és rendszeres gyakorlásával csökkenthetjük az ártalmas feszültségeket, megkímélve egész szervezetünket a rá gyakorolt káros hatástól.

 A Diákrelax a Posticumban ebben próbál meg segíteni neked.

 Miben segít a Diákrelax?

-       csökkenti a szorongást, a testi-lelki feszültséget

-       a szervezet ellenállóbbá és védekező képesebbé válik a stresszel szemben

-       segíti az idegrendszer működését

-        gyakorlásával javul a közérzet és létrejön a lelki kiegyensúlyozottság

-       fejleszti az önismeretet ezáltal elősegítve a személyiségfejlődést

-       segíti a koncentrációt, javítja a figyelemzavart

-       segít leküzdeni a hiperaktivitást

-       támogat mások elfogadásában, megértésében, társas alkalmazkodási képességünk javításában

-        önuralom- és önszabályozási képességét fejleszt, megalapozza az önkontrollt

 Programvezetők:

 Molnár Éva Kinga pszichológus, pszichoterapeuta

Szabó Csilla relaxációs és szimbólumterapeuta

 

Időpontok: szerda délutánonként február 15 – május 4. között

15:30 – 16:30 – kisiskolások

17:00 – 18:00 – ötnyolcasok

18:30 – 19:30 – középiskolások

 Helyszín: Posticum

Jelentkezés: +40 259 431 398 info@posticum.ro

Öt fős létszámon alul nem indítunk csoportot.

 


febr.
16
 
19:00


Farsangi felolvasások – az E-MIL irodalmi rendezvénysorozata

 

 

 

 

 

 

 

Farsangi felolvasások
Az Erdélyi Magyar Írók Ligája irodalmi rendezvénysorozata
2017. február 14–17.

Arad, Csiky Gergely Főgimnázium
február 14, 13 óra
Fellépnek: Karácsonyi Zsolt, Serestély Zalán, Varga László Edgár

Temesvár, Új Ezredév Református Központ (Malomárok-sor 1b.)
február 14, 18 óra
Fellépnek: Eszteró István, Varga László Edgár, Karácsonyi Zsolt
Beszélgetőtárs: Serestély Zalán

Szeged, Millenniumi Kávéház és Klub (Dugonics tér 12.)
február 15, 19 óra
Fellépnek: Farkas Wellmann Éva, Karácsonyi Zsolt, Serestély Zalán, Varga László Edgár
Beszélgetőtárs: Elek Tibor

Nagyvárad, Posticum Ház (Teiului utca 26.)
február 16, 18 óra
Fellépnek: Karácsonyi Zsolt, Király Farkas, Varga László Edgár
Beszélgetőtárs : Serestély Zalán

Brassó, A Reménység Háza (Moldovei utca 2.)
február 17, 18 óra
Fellépnek: Bálint Tamás, Dimény H. Árpád, Szakács István Péter, Zsidó Ferenc
Beszélgetőtárs : Szonda Szabolcs

Marosvásárhely, G Café (Cuza Vodă utca 33.)
február 17, péntek, 18 óra
Fellépnek: Balázs Imre József, Fekete Vince, Király Zoltán, László Noémi, Lövétei Lázár László
Beszélgetőtárs: Zsigmond Andrea


márc.
23
 
19:00


Lugosi Teleki Enikő: AnyaTérKép (könyvbemutató)

 

 

 

 

 

Könyvbemutatóra hívja szeretettel az érdeklődőket a Posticum. Teleki Enikő AnyaTérKép című verseskötete az anyává válás lírai naplója. Az anyaságból, áldott állapotból, új élet születéséből feltáruló magasságokat és mélységeket barangolja be, így lesz anyai lét egyetemes belső térképének iránytűjévé.

 

Néhány gondolat a szerzőtől: „Sorsunk alakulására vártam egy folt miatt, amikor a kötetben szereplő versek egyike megszületett. Emlékek törtek fel bennem első gyermekemmel töltött áldott állapotomról, a körülöttem megéltekről, és a leírt szavak szinte azonnal hitelt kaptak, ő is élni akar. Élni kezdett a szó is bennem, valahogy valósággá vált. Már akkor tudtam, hogy a megtapasztaltakat másokkal is meg szeretném osztani.

Kérdések, kettősségek, életsorsok, vágyak, hit, aggodalom, öröm, félelem… Az AnyaTérKép egy párlat abból, amit megélhettem vagy mások tekintetéből megsejthettem. Kernács Viktória illusztrációival, úgy érzem, kiteljesedett.”

 

A könyvbemutatót a nagyváradi Napszínpad társulat közreműködése teszi rendhagyóvá. A visszajátszó-színház eszközei sajátos kapcsolódást tesznek lehetővé a szerző, a kötet és a közönség között. A szerző kísérője, beszélgetőtársa és egyben a visszajátszó-színház játékmestere Bordás Andrea.

A program során a PKE tanító- és óvóképző szakos diákjai gyerekfelügyeletet biztosítanak

Belépés ingyenes

 


márc.
30
 
19:00


Ars Persica – perzsa művészeti kiállítás

 

 

 

 

A Posticum kulturális központ együttműködésben a budapesti Perzsa Kulturális és Művészeti Központtal és a magyarországi Iráni Kereskedelmi Központtal perzsa művészeti kiállításra hívja a nagyváradi közönséget.

 A most látható kiállítás alapvető célja, hogy az évezredes múltú távoli kultúrák sorából a perzsa – iráni kultúra hagyományos értékeit bemutassa és megismertesse, egyben az információs hiányokból fakadó téveszméket megszüntesse.

 A kiállítás keretében látható kézműves tárgyak segítségével, melyeknek évezredes értékei a mai világörökség részei, a Perzsa Kulturális és Művészeti Központ és a Posticum a perzsa művészet reprezentatív műtárgyaival szeretné megismertetni Nagyvárad közönségét.

 A program egyedisége mellett különlegessége, hogy első ízben Romániában a NAGYVÁRADI POSTICUM épületében láthatja a nagyközönség.

 A most megnyíló kiállítással egyben egy PERZSA KULTURÁLIS bemutatkozás sorozata veszi kezdetét EURÓPÁBAN, melynek célja, hogy a kultúrák találkozásával segítse a világ egymástól távoli értékeinek megismertetését és elfogadását.

 Megnyitó: 2017. március 30., 17:00 óra

 Nyitva tartás: 2017. március 30-április 2.

10:00-19:00 óra

 Csoportokat előzetes jelentkezés alapján fogadunk. Jelentkezni lehet a következő elérhetőségeken:

+40 259 431 398

+40 744 504 051

 E-mail: info@posticum.ro

 Belépés ingyenes


ápr.
8
 
10:00 - 22:00


Költészet napja: Biciklizés határokon át Jelenits Istvánnal

 

 

 

Szeretettel hívunk minden kedves nagyváradit, aki úgy érzi, tavasztól, verstől, daltól új életre kel, rendhagyó, költészet-napi ünnepi biciklitúránkra. Vendégünk a legendás tanár, irodalomtudós szerzetes, Jelenits István lesz, akivel április 9-én átkerékpározunk a határon Berettyóújfaluból Nagyváradra.

Verskedvelők jelentkezését várjuk a következő elérhetőségeken: Tel.: +40 259 431 398 ; info@posticum.ro

istvannemes@yahoo.com

A jelentkezők számára a programon való részvétel ingyenes!

Kérjük, a résztvevők  hozzanak magukkal izolírt (polifoam) és hálózsákot!

Program

Április 8., szombat - Biciklitúra Nagyváradról Berettyóújfaluba

 

08:00 - indulás Nagyváradról

11:00 - Előadás Pilinszky János költészetéről – Berettyóújfalui Művelődési Központ (magyarországi idő szerint)

13:00 - ebéd

16:00 - Séta Jelenits Istvánnal szülőhelyén

20:00 - Vacsora

 

Április 9., vasárnap - Biciklitúra Jelenits Istvánnal Nagyváradra

 

10:00 - Indulás Nagyváradra (magyarországi idő szerint)

12:00 - Ebéd a Posticumban (romániai idő szerint)

18:00 - Verses szentmise a Posticum kápolnájában

19:00 - A lélek anyanyelvén - Bogdán Zsolt és ifj. Csiki Boldizsár előadóestje

Műsoron: Ady, József Attila, Kányádi, Radnóti, Arszenyij Tarkovszkij, Székely János versei.

Zenei repertoár: Liszt: Petrarca-szonett; Chopin: F dúr keringő; Brahms: B moll Intermezzo; Szkrjabin H dúr etűd; Chopin: A moll keringő; Szkrjabin: Cisz dúr etűd; Gershwin: The Man I Love; Bartók Béla: Andante, Tíz könnyű zongoradarab.)

Egy kis kedvkeltő Kányádi Sándor tollából:

http://mek.oszk.hu/02600/02673/html/mondani.htm


ápr.
9
 
21:00


Bogdán Zsolt – A lélek anyanyelvén (előadóest ifj. Csíky Boldizsár zenei közreműködésével)

 

 

 

 

Műsoron: Ady, József Attila, Kányádi, Radnóti, Arszenyij Tarkovsszkij, Székely János versei.

Zenei repertoár: Liszt: Petrarca-szonett; Chopin: F dúr keringő; Brahms: B moll Intermezzo; Szkrjabin H dúr etűd; Chopin: A moll keringő; Szkrjabin: Cisz dúr etűd; Gershwin: The Man I Love; Bartók Béla: Andante, Tíz könnyű zongoradarab.)

Részlet ifj. Csíki Boldizsár leírásából:

Költészet és zene. Rokonságuk, együttélésük, egymásra hatásuk születésük pillanataitól a jelenkorig közismert, könyvtárnyi eszmefuttatás íródott erről. Összeállításunk alapgondolata és indoklása legfőképpen a közös hangulati elem megtalálása és felmutatása. Az összeállítás belső logikáját, összetartó erejét a válogatásnak az a szándéka adja, hogy az emberélet korszakainak élményeit a hallgató elé tárja. Így alakult ki a versek sorrendje. Karrierje delelőjéhez érve, az ember visszanéz ifjúkorára, rácsodálkozik felnőtté válására és némi rezignációval tekint saját korára.

Belépő: 15 RON


ápr.
13
 
18:00 - 22:00


Gyógyító nap - Testünk üzenetei

 

 

 

 

 

 

 

 A pszichodráma és a családállítás dramatikus módszereit használó gyógyító napra hívjuk a kedves érdeklődőket.

Testünk üzenetei fontosak. Segítségükkel lépünk kapcsolatba önmagunkkal, fontos kérdéseinkkel, jól működő, vagy rendezetlen szeretetkapcsolatainkkal. Utat keresünk lelkünkhöz, az Élethez. Gyógyító utat.

Céljaink:

• Testünk jobb elfogadása, szeretete

• A lélek működésének megtapasztalása

• Rálépés az egészségünkhöz vezető útra

• Örömmel játszani és közben gyógyulni

Vezető: Dr. Mézes Zsolt László (lelkész, mentálhigiénés szakember)

Belépő: 20 lej/résztvevő

Maximális csoportlétszám egy foglalkozásra: 20 fő.

Jelentkezés: info@posticum.ro

0040 – 744 504 051


jún.
5
 
21:00


Visszatérés a Földanyához - Előadások a bolíviai Földanya törvényről

 

 

 

 

 

 

 

Előadó: Prof. dr. Manuel Hurtado Duran SJ (Bolíviai Katolikus Egyetem, Cochabamba)

 

Posticum Keresztény Kulturális Központ, Nagyvárad, (Str. Teiului 26.), 2017. június 5., 19:00

 

A Babeș-Bolyai Tudományegyetem a nagyváradi Posticum kulturális központtal együttműködésben egyedülálló előadásokra hívja hallgatóit. Bolívia többnemzetiségű törvényhozása 2010-ben hagyta jóvá a Földanya (Pachamama) jogairól szóló törvényt. A törvény, elsőként a világon, az élőlények szoros és kölcsönös függésben álló organikus kapcsolatrendszerének fogja fel a Földet, és jogi személyiségnek tekinti. A törvény szemléletmódjának egyedülálló sajátossága az, hogy az emberi közösségeket e kapcsolatrendszer részeként kezeli, nem a természet fölött álló entitásoknak. A jogszabály másik neuralgikus pontja a Földanya szakralitása az indián kultúrában. A kezdeményezés eredeti: a törvény azt üzeni, hogy ha meg akarjuk óvni a Föld integritását, a természethez (még) közel álló népek kultúrájából kell kiindulnunk gondolkodásunkban. Életmódra vonatkozó felfogásunkat, fogyasztási szokásainkat, gazdasági és szociális magatartásunkat annak két a ténynek kell irányítania, hogy a kozmikus egész részei vagyunk, és hogy ez az egész szentséget hordoz magában. A hasonló európai és észak-amerikai jogi kezdeményezéseket és a sürgető környezeti válságot tekintve az előadások aktualitása aligha vitatható. A II. vatikáni zsinat figyelmeztetése számunkra is érvényes: itt az idő, hogy tanuljunk a gazdaságilag szegény, de bölcsességben gazdag nemzetektől, és megtörténjen az emberiség ökológiai megtérése.

 

Előadások nyelve: angol. Magyar és román fordítást biztosítunk.

 

Belépés ingyenes.

Az előadások tartalma:

• a Földanya jogairól szóló törvény ismertetése

• a törvény keletkezése

• a törvény indián kulturális és szociális háttere

• kritikák és kihívások

• teológiai és interkulturális reflexiók

Az előadókörút programja:

  • Posticum, Nagyvárad – 2017. június 5.
  • Babeș-Bolyai Tudományegyetem, Kolozsvár – 2017. június 6.
  • Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium, Miskolc – 2017. június 7.
  • Párbeszéd Háza, Budapest – 2017. június 8.
  • Jesuitenkirche / Alte Burse, Wien – 2017. június 9.

„A mi korunk pedig az elmúlt századoknál jobban rászorul erre a bölcsességre, hogy minél emberibb legyen minden újdonság, amit az ember fölfedez. A világ jövője forog ugyanis veszélyben, ha nem támadnak bölcsebb emberek. S megjegyzendő, hogy sok gazdaságilag szegény, de bölcsességben gazdag nép a többieknek igen nagy segítséget nyújthat.” (Gaudium et spes 15)

 

„Szent és termékeny ő. Az élet forrása, amely minden méhében hordozott élőlényt táplál és mindről gondoskodik. Állandó egyensúlyban, harmóniában és kapcsolatban áll a kozmosszal. Az összes ökoszisztémából, élőlényből és azok önszerveződéséből áll össze.” (Alvaro García Linera, Bolívia alelnöke)


szept.
23
 
12:00


Az isteni kiáradása - Hindu szent tánc tanfolyam P. Saju George SJ indiai jezsuitával

 

 

 

"Isten jelenléte élő jelenlét. Jelen van különféle munkálkodó energiái által, amiket a hinduizmus szimbolizál, megnevez, mint mi a különböző kegyelmeket. Istennek ezek az energiái kiáradnak a tánc által is. Isten táncol, hogy jelenlevővé tegye magát és aktívvá a kozmoszban." (Saju George SJ)

Saju George keralai származású jezsuita szerzetes a hindu Bharatanatyamszent tánc művésze és doktora. Az evangéliumot és az istendicséretet a tánc által eleveníti és éli meg. Szeptemberi európai előadókörútja során a Posticumban egész napos workshopot tart. Szeretettel várunk mindenkit, aki hisz abban, hogy a tánc mélyén isteni energiák rejlenek, s a tánc nyelve lehet akár a szemlélődés, az imádság nyelve is.

Részvételi díj: 30 RON

A résztvevőknek kérésre ebédet biztosítunk. Az ebéd ára 23 RON. Kérjük, szándékukat jelezzék jelentkezéskor.

Jelentkezés:

Mobil: 0040 744 504 051

0040 259 431 398

E-mail: info@posticum.ro


okt.
5
 
20:00 - 2:00


REFORMÁCIÓ 500 GÁNÓCZY SÁNDORRAL

 

 

 

 „Csak aki változik, marad hű önmagához.” (Herbert Haag)

A Posticum három napos rendezvénysorozatra hív minden kedves érdeklődőt, amelynek vendége Gánóczy Sándor professzor, a Kálvin-kutatás nemzetközileg elismert szaktekintélye lesz.

A többnapos rendezvény során a résztvevők előadásokat hallgathatnak és szemináriumokon vehetnek részt, amelyeket a professzor vezet.

Program

18:00 óra: Wolfhart Pannenberg teológiája és annak ökumenikus vonatkozásai (előadás)

10:00 óra: I. szeminárium: Kálvin és a pápaság

16:00 óra: II. szeminárium: Isteni és emberi szépség Kálvin szerint

10:00 óra: Az emberhez méltó halálról - válasz Hans Küngnek

12:00 óra: Csoportbeszélgetés, kiértékelés

 

A program meghívott partnerszervezetei:

BBTE - Római Katolikus Teológia Kar

Debreceni Református Hittudományi Egyetem

Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet

Gyulafehérvári Római Katolikus Teológiai Intézet

Külsősök számára a programon való részvétel ára szállással és teljes ellátással 50 euro / 220 RON.

 

Egyéni opciók:

 Szállás: 60 RON

 Reggeli: 10 RON

 Ebéd: 23 RON

 Vacsora: 17 RON

 

Jelentkezni lehet:

Posticum

Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein

Mobil: +40 744 504 051

Email: info@posticum.ro

 A szemináriumokhoz való felkészülésre a bibliográfiát, és a szövegek elektronikus változatát a következő elérhetőségen kérhetik az érdeklődők:

 Nemes István - istvannemes@yahoo.com

 


nov.
8
 
19:00


Dalai Láma: Az etika fontosabb a vallásnál (könyvbemutató)

 

 

 

 

 A dalai láma felhívása a világhoz. Az etika fontosabb a vallásnál.

Posticum Books, Nagyvárad/Oradea 2017.

A kötet a helyszíneken megvásárolható. Ára: 22 lej

Könyvbemutató, előadás és beszélgetés Niklaus Brantschen svájci jezsuita szerzetessel és zen mesterrel

Kolozsvár:

Helyszín: BBTE Római Katolikus Teológia Fakultás, Iuliu Maniu u. 5. II. emelet, Márton Áron Terem

Időpont: 2017.nov.8.,18.00 órától

Nagyvárad:

Helyszín: Posticum, Teiului 26, Aula Magna

Időpont:2017.nov.10.,18:00 órától

„Néha úgy érzem, jobb volna vallások nélkül a világ. Minden vallásban és szent iratban potenciális erőszak rejlik. Ezért egy minden valláson túlmutató szekuláris etikára van szükségünk."

Belépés ingyenes

November 10-12 között, akik a vele való személyes találkozást folytatni szeretnék, azokat Niklaus Brantschen szeretettel várja a nagyváradi elvonulásra.

Helyszín: Posticum spirituális és kulturális központ, Teiului utca 26, Nagyvárad.

Érdeklődni és jelentkezni az info@posticum.ro címen lehet.

 

 

 

 

 


nov.
10
 
19:00


Zen elvonulás Niklaus Brantschen SJ-vel

 

 

 

Niklaus Brantschen svájci jezsuita szerzetes és zen-mester.

A svájci Lassalle-Haus alapítója.

Hugo M. Enomiya Lassalle és Yamada Koun Roshi tanítványa.

 Program

18:00 óra

Előadás és könyvbemutató:

Tartja: Niklaus Brantschen

Dalai láma, Franz Alt: A dalai láma felhívása a világhoz. Az etika fontosabb a vallásnál. Posticum Books, Nagyvárad 2017

Dalai Lama, Franz Alt: Apelul lui Dalai Lama către lume. Etica este mai importantă decât religia. Posticum Books, Oradea 2017

21:00 óra – elvonulás kezdete

Az elvonulás 2017. november 12-én du. 14:00 órakor ér véget.

Mindenkit várunk, kezdőket és haladókat egyaránt, akik szeretnének megismerkedni ezzel az Úttal.

 Részvételi díj: 50 EUR/220 RON/15 500 HUF fő

 Jelentkezés és információ:

Kelemen Etelka

0040 755 107 455


dec.
1
 
19:00


Jazz a Posticumban: Joe Fritz & Gyárfás István duo

 

 

 

 

A Joe Fritz - Gyárfás István duó a swing és a kamarajáték mellett kötelezte el magát. Műsorukon a legnépszerűbb jazz-slágerek hallhatók a 30-as évektől a 60-as évekig. 2016-ban mindkettőjüket az év legjobbjának választotta a jazzma.hu szavazása alapján a szakma és a hallgatóság egyaránt, saját hangszerükön.

 

Belépő: 15 RON

Szeretettel várjuk a jazzkedvelőket.


dec.
7
 
19:00 - 21:30


Egalitas vendéglő

 

 

 

Adventi Egalitas vendéglőbe hívjuk Önöket szeretettel.

 Világunk széttartó erőit két dolog ellensúlyozza: a befelé fordulás és a jótékonyság. Mindkettő keresés: a szeretet keresése. A bent megtalált szeretet kifele fordul, és irgalommal kiegészíti azt, ami odakinn, másokban hiányzik belőle. A kintről, másoktól jövő szeretet pedig segít abban, hogy megtaláljuk saját szeretetünket, központi életenergiánkat, s felszámoljuk az akadályokat, falakat és gátakat, amelyek miatt ez az erő bennünk rekedt. Különösen erős ez az ösztönzés, ha olyan emberektől kapjuk, akik a sors nem ajándékozott meg őket semmi olyannal, amivel bennünket, szerencséseket elhalmozott. S a magunkra találás is erősebb és tisztább lesz általa.

Aligha van még olyan páratlan időszaka az évnek, mint az advent, mely a befelé fordulást és a jótékony, gyógyító irgalmat olyan harmóniában egyesítené, mint az Advent. Az Egalitas vendéglő olyan alkalom, amelyben külső és belső, ajándékozottság és ajándékozás egymásra találnak. A szeretet talál el bennünket általa.

Az Egalitas során a Down Egyesület lelkes fiataljai készítik el és szolgálják föl az étkeket. A szeretet kiegyenlít minden különbséget, mert szeretni mindenki tud és akar.

 Szeretettel várjuk!

  1. Sósrúd
  2. Kacsacomb, krumplipüré, vörös káposzta
  3. Diós és mákos bejgli

A menü ára:

-felnőttmenü: 30 lej

-gyerekmenü: 15 lej

 A helyek száma korlátozott, a helyfoglaláshoz előzetes bejelentkezés szükséges. Előjelentkezni december 4-ig lehet.

Telefon: 0744 504 051, 0259 431 398 E-mail: info@posticum.ro

 A menü az italokat nem tartalmazza, azokat külön a bárnál lehet megvásárolni.

A menü kifizetésével a sérült fiatalok további tevékenységeit is támogathatják.

 Várjuk szeretettel!

 

 


dec.
9
 
17:00 - 21:00


Láthatatlan színház

 

 

 

 

 

 

 

Bekötik szemed. Megtöltik lelked. Kinyitják szíved.

A Láthatatlan Színház egy olyan színház, amelynek ötlete a látás érzékszervének ideiglenes kikapcsolásán alapszik. Bekötött szemmel élhetünk át olyan helyzeteket, amelyek látás nélkül katartikus élménnyé válhatnak, segíthetik helyünk megtalálását, mélyíthetik hitünket, spiritualitásunkat, és egy mélyebb lényeg-látáshoz vezethetnek. Színház, játék és dráma tehát egyszerre ez a műfaj, de több is ezeknél. Ami miatt több, hogy beavat a színházba, játékba, drámába, mert a néző szó szerint bőrén érzi, érzékszervein keresztül tapasztalja a történteket. Élete részévé válik a játék. Színjáték részévé válik élete. Vele történik minden. Olyan kapu ez a színház, hogy a rajta való átlépés befelé és felfelé vezet. A Láthatatlan Színház színészei a révészek. Az előadások során ők vezetik és segítik a bekötött szemű nézőket, a vándorokat, akik saját képzeletük által emelt díszletek között járják végig ezt a belső utat.

Egy alkalommal (óránként) mintegy 9 vándort tudunk fogadni. Mindenkit személyesen kísérünk, ezért előzetes időpont egyeztetésre kérjük vendégeinket a 0744504051-es vagy 0259431398-as  telefonszámokon (Posticum recepció).

Miután megérkezik a helyszínre, néhány perces ráhangolódást biztosítunk az előadásra. Ezután következik a vándorút. Annak befejeztével lehetőséget biztosítunk a meghitt hangulat lecsengetésére, és az utolsó vándor kijövetele után pedig egy közös révész-vándor élménymegosztásra kerül sor, amelyre visszavárjuk kedves vendégeinket, természetesen ez csupán lehetőség és tetszés szerint vehető igénybe.

A részvétel ingyenes, feltétele az előzetes jelentkezés a megadott telefonszámokon.

 

A Láthatatlan Színház művészeti vezetője a nagyváradi születésű Mézes Zsolt László, evangélikus teológus. Amennyiben bővebben szeretne tájékozódni a műfajról, keresse fel honlapjukat vagy akár levélben is kérdezhet. Az alapító, egyben a jelenlegi művészeti vezető szívesen válaszol.


dec.
16
 
18:00


Karácsonyváró a Posticumban

 

 

 

 

 

Békével töltözik a völgy,
csönd gyűlik földünkre, bársony, -
egyszer csak, egyszer, angyalok
szállnak alá zizegő szárnyon,
fehér, fehér lesz, minden fehér, -
kivirágzik minden madárnyom.

Nagy szeretettel hívunk minden gyermeket, édesanyát és édesapát, nagytatát és nagymamát, dédnagymamát és dédnagytatát, nagynénit, nagybácsit, barátot és szomszédot, egy közös, meghitt, családias karácsonyi várakozásra!

Az est során fellép a Szacsvay Imre Általános Iskola I-IV. osztályainak közös kórusa, Kiss Tünde zenepedagógus vezényletével, majd az Én felkelék jó regvel hajnalban című, adventi és karácsonyi népénekek és népi köszöntők összeállítását hallgathatjuk meg a nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Népfőiskola magyar népdal-szakos hallgatóinak előadásában.

Előadják:
Bődi Csenge
Egyed Réka, PKE Zene szak
Ellenes J. Zoltán
Fábián Annamária, PKE Zene szak
Halász Dóra
Kása Melinda
Kiss Tünde
Létai Alexa
Rejtő Dóra
Szilágyi Ágnes
Közreműködik Márkus Zoltán, koboz
Felkészítő tanár Brugós Anikó, a PKE és a F. Hubic oktatója

Zárómozzanatként, közösen öltöztetjük karácsonyi díszbe az udvaron pompázó, élő ezüstfenyőt. Kérünk mindenkit, hogy otthon elkészített, akasztózsinórral ellátott, madarak számára fogyasztható karácsonyfadíszt hozzon magával! Ez lehet akár festett dió, akár féldióba öntött, kihűtött faggyú, apró magvakkal díszített alma, vagy bármi, fantázia ihlette, természetes anyagokból, kézileg készített dísz. Örüljünk együtt a karácsonynak a Posticum-környéki cinkékkel, rigókkal, pintyekkel, szajkókkal, és a többi madárkával! És, hogy a felnőttek és az embergyerekek se fázzanak, forralt borral és meleg teával kínálunk mindenkit!