Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31

augusztus

Isztambul I.11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elsőnek a mecsetet nyitották ki. Kerek fejsipkában jött az ember, az oldalajtón ment be. Utánan mások. Fél öt körül megszólalt a hangszóró a minareten: Allah ekber, Allah ekber. A szemem időnként nyitottam ki és mire legközelebb kinyitottam, jóval világosabb volt és szállingóztak kifelé a mecsetből. Megérkezett az öregasszony, aki egy líráért kicsi búzástálat ad neked és szórhatod a magvakat a galamboknak. Megérkezett az öregember is, aki ugyanezt csinálja. Végigment a téren az árus, aki napközben hideg vizet kiabál. A szádban megszólalt a szemeteskocsi hangja és az öntözőmasina. Éjjelenként végiglocsolják az utcákat, nagy robajjal. Mindjárt hét óra.

Körülnéztem a köveken. Itt vagyok. Világos van. Nem látom a tengert, tavalyról tudom, ott van, a város alján. Megyek a Fuat pasa hotelbe. A tulaj ugyanaz, aki tavaly. A padon a szótárból előkészítettem a szöveget. Húsz éjszaka, tíztől harmincig, száz euróm van. Nyolc, mondja a tulaj, vagy tizenöt líra. Száz van, mondom neki, odaadom mind, maradok húsz napot.

Romence? kérdem, és felmegy az emeletre, egy galaci nő lakik nála. Ő fordított, hat euróban egyeztünk. Másnap kifizettem neki öt napot és így sorban, öt nap letelte után ráaludtam egy éjet és a következő öt napot. A nő azt mondta, ő is annyit fizet, egy hónapot itt van, egyet meg Galacon. Ugyanaz a szoba, egy ágy fér el benne. A fürdő a tető alatt van, minden második nap egy zuhany. A lakók is többé-kevésbé ugyanazok. Emlékszem a cigánycsaládra az első emeletről. Leterítettem az izolírt a földre. Nézem a tulipános fehér tüllfüggönyt.

A Fuat pasaban a második emeleten két kereskedőnő lakik, akik nappal tréninget és pólókat árulnak a bejárat előtt. Kirakják az árut vállfákra, a többi csomagolásban és kicsiszéken ott ülnek mellette estig. Visszapakolnak és vacsorát főznek. Az első emeleten két család is van, két szobában. A budi mellettiben két öregasszony biztosan. Felmegyek reggel mosakodni, van egy kagyló. Viszem a hároméves tengeri-uborka szivacsot. A néni kijön és egy kávéskannába vizet ereszt. Két tojást akar főzni, nem férnek el a kannában, olyan kicsike. Később megengedi a gázt egy butéliáből és valamennyi a lépcsőkhöz szivárog belőle.

A negyedik emeleten, a tető alatt, a fürdő mellett, egy mészárszék működik. Ma másodszor láttam be az ajtón, amikor fürödni mentem. Egy asztalon trancsírozzák a húst, nagy mennyiségben, köténnyel nekiöltözött két férfi. Kinyitom a fürdőajtót, az ablak a mecset tetejére nyílik és egy piskótatégla tartja a becsukódástól. Az első napokban még volt a zuhanynak lefolyója. Aztán lebetonozták és a víz egyenesen a törökbudiba folyik a zuhanynak épített csempézett résztől. Tisztán tartják. A csempés rész szélén egy seprű. Van egy csap a mosdótálnak és egy csap a budi mellett.

Minden budi mellett van egy csap, amivel egyliteres edénybe vizet ereszthetsz és azzal leöntheted magad után az ürüléket. A fürdő vize emlékszik a melegvízre, amikor megengedem a csapot, még folyik valamennyi. Hamarosan eláll és a hideg vízre váltok. Hidegebb, mint ami a második emeleti kagylóból jön. Eresztek a fémcsanakba, később inni. A lépcsőközben üdítőket halmoztak fel. Árulnak cukros vizet és ásványvizet, fűszerezett vizet, egyesével, hatosával, harmincnál is többesével. Első napokon a kagylóból ittam. A ruháim merő vizesek, mire visszatérek a szálláshelyre.

Írtam Devrimnek, a boltos, aki próbál olcsóbb szállást keresni. Azt írja, egy hónapra Kas városába utazik, családi ügyekben. Nem lesz az üzletben, felkerestem az üzletet, ott is azt mondták, elutazott Kasba és egy hónap múlva tér vissza. Vele mehetnék, írja, nem fogadom el, írom vissza, még idegen. Kettő: jobb ha vendég nélkül oldja meg a családi ügyeket, három: nincs pénzem Iszatmbulon kívüli útra. A hatalmas fenyőerdők, amelyeket a Brassó- Predeal útvonalon láttam a borvizet hozzák és a szám tikkad. Elmentem a Dia szupermarketbe és alaposan tanulmányoztam az ásványvizek feliratát. Olyant szeretnék, mutogattam az árusnak, amelyik buborékos. Gazli? erre mosószert mutatott.