Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1

június

MMIV

Amennyiben lehet arról beszélni, hogy egy szervezetnek saját léte van, úgy ezek az események jelentik a Posticum élettörténetét. Ez pedig csak a legritkább esetekben egyezik azokéval, akik ebben a szervezetben dolgoznak - a kezdetekben inkább, ma már egyre kevésbé. A nagy történet mellett, amely a Posticumról szól, az őt alkotó embereknek mind saját sorsuk van, mely időnként elválik tőle. Az elmúlt évben búcsút vettünk néhány embertől, aki korábban mind hozzászóltak, hozzátettek ehhez a történethez. Némelyikük olyan fejezeteket szőtt bele, mely nélkül ma csupán értelmetlen és zagyva mellébeszélés lenne mindaz, amit korábban tettünk. Mások pedig egy-egy cselekményszálat vettek fel és próbálták felgombolyítani, s mikor már túlságosan belegabalyodtak, kénytelenek voltunk elvágni. Megint mások pedig nemrég csatlakoztak hozzánk, hogy újabb cselekményekkel gazdagítsák a Posticumot.

Természetesen nem szeretnénk rejtélyekkel terhelni ebben a levélben, ezért körülírás helyett röviden összefoglaljuk a Posticumban történt egynémely eseményeket. Tavasszal egy konferencia keretében feszegettük a filozófia és teológia határmezsgyéjén lévő kérdések egyikét, mégpedig azt, hogy benépesíthető-e a kibervilág. Vendégek százainak biztosítottunk szállást a nyár folyamán, és hozzájárultunk ahhoz, hogy megismerjék Nagyváradot. A Posticum kft. tulajdonában lévő bányató mellett, a környék szépítése és a természet kiengesztelése érdekében erdőt ültettünk, és egy apró tanya alapjait tettük le. Egyesületünknek sikerült egy történelmi értékkel bíró ingatlant vásárolnia Torockón, abban a kicsi faluban, mely utolsóként őrzi az egykori erdélyi falvak hangulatát. A házban nyári táborok lesznek majd, és tervezzük bővítését is. Új munkatársak csatlakoztak hozzánk, míg mások elhagyták egyesületünket. Búcsút intünk egyik fő munkatársunknak, Székely Tündének, aki oly sokat tett azért, hogy a Posticum fennmaradjon, és mai formáját elnyerje, de aki most Nagyváradtól távol alapít családot.

Sok egyéb történetecske fut egymással párhuzamosan, néha keresztezik egymást, egyszer szétfutnak, máskor összefonódnak. Nehéz dolga lenne annak az elbeszélőnek, aki mindezt megpróbálná egyetlen keretbe összefoglalni, és úgy elmesélni. Mindaddig azonban, amíg Advent folyamán ehhez hasonló levélben kívánunk Önnek és családjának boldog Karácsonyt és áldott új esztendőt, biztos lehet abban, hogy ez a képzeletbeli elbeszélő nem úgy kezdi a történetét, hogy: Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy......


január 17.

Elindult a Posticum honlapja.

január 17.
A Máltai Szeretetszolgálat a Posticum dísztermében tartja éves közgyűlését.

január 31.
A Jazzlandben a Jazztoday nevű nagyváradi együttes lép fel népes hallgatóság előtt.

február 16.
Elkezdődik a Don Bosco Otthon belsejének felújítása, míg a tetőtérben öt darab kétszemélyes szoba fog helyet kapni.

máricus 16.
A nagyváradi Albin Alapítvány Pályázati programok az elhagyott gyermekek megsegítésére című rendezvénye a Posticumban.

március 18 - 28.
A nagyváradi LIFE Alapítvány tart interkulturális találkozót a Posticumban Playing for Human Rights címmel.

április 6 - 7.
Gyermekvédelmi szeminárium a Posticumban az USAID Childnet előadóinak vezetésével.

április 20.
A Max Weber Társadalomkutató Központ képzést szervez fókuszcsoport-interjúzás témakörben.

április 24.
A Partiumi Háló Egyesület konferenciát és találkozót tart a Posticum dísztermében.

május 1 - 2.
A Máltai Segélyszolgálat lelkigyakorlatot szervez a Posticumban A humanitárius segítségnyújtás etikája címmel.

május 6.
A Magyar Polgári Egyesület polgári fórumot tart Magyarország Unión belül és kívül címmel.

május 9 - 19.
A LIFE Alapítvány továbbképzése a fiatalokkal foglalkozó munkatársak részére.

május 21.
A Katolikus Magyar Bibliatársulat Mit tegyünk a gonosszal? Életünk a "Búza és konkoly" példabeszéd fényében címmel szervez lelkigyakorlatot a Posticumban.

május 28.
Az idős korban jelentkező betegségek sajátosságai címmel a Máltai Segélyszolgálat rendez konferenciát és könyvbemutatót.

június 2.
A nagyváradi Nicolae Balcescu Általános Iskola két magyar tannyelvű nyolcadik osztályának búcsúztató ünnepsége és bankettje a díszteremben és a Jazzlandben.

július 6 -7.
A nagyváradi Caritas Catholica segélyszervezet Európai viselkedéskultúra és protokoll címmel tart továbbképzést a Posticumban. Előadó: Görög Ibolya.

július 14 - 17.
A kolozsvári Láthatatlan Kollégium irodalmi, társadalmi és filmes műhelytábora a Posticumban. Előadók: Ármeán Ottilia, Gagyi Ágnes, Gál Andrea, Keszeg Anna, Virginás Andrea.

július 19 - 24.
A new yorki The Nubian Gents tánccsoport nagyváradi tartózkodása alatt a Posticumban lakik, és itt szervez táncoktatást az érdeklődőknek.

augusztus
Mintegy 150 első osztályosnak osztunk ki iskolatáskát és tanszereket a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye területén a harmadik éve tartó projektünk keretében, illetve Székelyföldre is eljuttattunk 100 iskolatáskát.

augusztus 12.
A nagyváradi Szanganadi Egyesület által rendezett beszélgetés a Posticum társalgójában.

szeptember 25 - 26.
Vallási tárgyú konferencia a Posticum dísztermében az Aranylámpás Alapítvány szervezésében.

október 1.
A Jazzlandben a nagyváradi Thamyras együttes lépett fel.

október 5.
A nagyváradi Europrint Kiadó szervezésében Simpf János könyvbemutatójára kerül sor a díszteremben, majd megemlékező szentmise a költőről.

október 15.
A Jazzland vendége Pedro Negrescu román dzsessz-zenész.

október 16.
Az Ipiapacs gyere-klub újabb évadjába kezd.

november 19.
A Posticum Szent Erzsébet kápolnájának búcsúja. Ünnepi szónok Csernák Béla bihari református lelkipásztor. Ezt követően a szertartás résztvevői számára ebédet kínál a Posticum.

november 19 - 21.
A LIFE Alapítvány továbbképzést tart Kreatív módszerek az ifjúsági munkában címmel.

december 11.
A nagyváradi 94. számú I. Rákóczi György cserkészcsapat foglalkozása - karácsonyi mézeskalács-sütés a Jazzlandben.

december 18.
A Posticum gyermekkarának és ifjúsági kórusának közös karácsonyi koncertje - párhuzamosan a kápolnában és a konferenciateremben.