Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1

június

MMIII

Advent előestéjén íródott ez a levél. Karácsonyi üdvözlethez kicsit korai, és a év végi összegzés ideje sem jött el. Szeretnénk azonban, ha levelünk a felkészülés időszakában érkezne meg Önhöz, és ebben a hangulatban idézné fel a hozzánk fűződő kapcsolatát és gondolatait.

Magunkon érezzük ugyanis valamennyi barátunk tekintetét: azokét, akik az egy évvel ezelőtti üdvözletünk óta nem hallottak rólunk, és azokét is, akiket naponta újra látunk. A Posticumot nem kizárólag a benne dolgozók vagy az egyesület tagjai jelentik, hanem mindenki, aki valaha megfordult benne, vagy aki látatlanul is bizalmával tüntette ki.

Az elmúlt évben sok olyan döntést kellett hoznunk, amelyben jó lett volna valamennyiük véleményét kikérni. Ezek közül a legnehezebb a Posticum téli programjának kialakítása volt. Hosszas megfontolás után határoztuk el, hogy a hideg hónapokban a ház csak néhány programot muködtet, és nem áll minden nap a látogatók rendelkezésére. Nem kellett volna meghoznunk ezt a döntést, ha a fűtőanyag ára nem haladná meg többszörösen az indokoltat: mintha pénzkötegekkel melegítenénk. Ezért tavaszig alkalomadtán - néhány hosszú hétvégén - pótoljuk be az elmaradt rendezvényeket.

Reméljük, hogy úgy munkálkodunk a Posticum épülésén, ahogyan Ön is tenné. Kérjük, hogy Karácsony napján idézze emlékeibe azt a közösséget, melyet e levél írói és címzettei jelentenek. Ajándékként - ünnepi jókívánságaink mellett - a Posticum arcait bemutató honlapunkat fogjuk aznap átnyújtani.


Február 10 - 14.
A Posticum helyt ad a nagyváradi Ady Endre Sajtókollégium felkészítő tanfolyamnak, melyet a kollégium levelező tagozatos hallgatói számára tartott.

Február 22.
A gyermek- és ifjúsági kórusba jelentkezők ünnepélyes meghallgatása. A két kórus koncertet tartott, majd a meghallgatások ideje alatt a régi tagok megtekinthették a nyugat-európai körút során készült fényképeket, és Szabó Attila tornatanár vezetésével játékos vetélkedőn vettek részt.

Február 23.
A folyóiratolvasó meghosszabítja nyitvatartását. Ezután reggel 9-től este 7-ig lehet igénybe venni a szolgáltatást.

Március 24.
A Posticum helyt ad a nagyváradi Albin Alapítvány által szervezett Speciális nevelési igényű gyermekek integrálása a Bihar megyei oktatási rendszerbe című konferenciának.

Április 10.
A Posticum helyt ad a nagyváradi Albin Alapítvány által szervezett Helyi szintű együttmuködési stratégia a pályaválasztási tanácsadásban című szemináriumnak.

Április 25 - 27.
A Posticum helyt ad a Háló (Katolikus Közösségek Hálózata) ifjúsági találkozójának.

Május 13.
A Posticum térítésmentesen biztosít helyet a Varadinum ünnepségsorozat keretében tartott Tudomány és társadalom című konferencia bölcsészettudományi, orvosi - gyógyszerészeti és műszaki szakelőadásainak.

Május 14.
Kristófi Enikő nagyváradi festőművész egyéni tárlata nyílik a Posticum képzőművészeti galériájában. Bevezetőt és méltatást dr. Indig Ottó egyetemi tanár mondott. A kiállítás egy hónapig volt megtekinthető.

Május 26.
A Posticum helyt ad a nagyváradi Onisifor Ghibu Líceum VIII. B. osztálya bankettjének.

Május 30.
A Posticum helyt ad a Katolikus Magyar Bibliatársulat A bizalom teret teremt című bibliás találkozónak. A rendezvény meghívottja Nagy József lelkész, a bibliatársulat vezetöje.

Június 6 - 8.
A Posticum és Daniel Dorsch németországi civilszolgálatos szervezésében nyolc nagyváradi fiatal utazhatott el a Bécsben tartott pünkösdi Don Bosco-találkozóra.

Június 13.
A Posticum helyt ad a nagyváradi Communitas Alapítvány által szervezett EFYSO Workshop című gyűlésnek.

Június 18.
A Posticum következő év júliusáig térítésmentesen ad helyet a Katolikus Magyar Bibliatársulat nagyváradi szervezetének találkozói számára.

Június 22.
A Posticum helyt ad Szabó Ervin elsőmisés ebédjének.

Július 5.
A Posticum kirándulást szervez az István a király című rockopera első erdélyi bemutatójára, a csíksomlyói búcsújáró helyre. A koncertet megnézték a gyermek- és ifjúsági kórus tagjai is, akik ezt követően négy napig Torockón üdülhettek. Mellettük harminc nagyváradi érdeklődő is részt vehetett a bemutatón.

Július 17 - 20.
A Posticum helyt ad a nagyváradi Life Alapítvány által szervezett interkulturális diákcsere rendezvényeinek.

Július 23 - 24.
A Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae Egyesület tagságának éves közgyűlése.

Augusztus 6 - 10.
A Posticum biztosítja a Katolikus Fiatalok Országos Találkozója - 2003 több, mint kétezer résztvevőjének étkezését négy napon keresztül, illetve segítséget nyújt a szervezésben.

Augusztus 10 - 12.
A Posticum segítséget nyújt a Nagyváradi Görög-Katolikus Püspökség által rendezett A helyi egyházakban tevékenykedő egyesületek laikusainak és lelki segítőinek országos találkozója megszervezéséhez.

Szeptember 13.
A Posticum szervezésében András Szabolcs nagyváradi író bemutatta Elmélkedések című esszékötetét.

Szeptember 20
Az Ipiapacs gyere-klub évadnyitója.

Szeptember 27.
A Posticum helyt ad a nagyváradi Vasúti Kórház által szervezett közlekedés-biztonsági konferenciának.

Október 3.
A Jazzland nyitókoncertjén Harry Tavitian konstancai zongorista lép fel Mihai Iordache szaxofonos kíséretében.

Október 17.
A Posticum térítésmentesen bocsátja a Nagyváradi Gyógypedagógus Diákok Egyesületének rendelkezésére a szabadidőközpont nagytermét gyerekeknek tartandó gyógytornász-foglalkozások számára egészen 2004. júniusáig.

Október 18.
A Posticum helyt ad a nagyváradi Sapientia Varadiensis Alapítvány által szervezett Nagyvárad tudós püspökei, neves személyiségei V. - Széchényi Miklós püspök emlékezete című konferenciának.

Október 20.
Budapesten elhunyt Pacsay János Fidél lelkész, kapucinus szerzetes, egyesületünk tagja és támogatója. 77 éves korában érte a halál. Emlékére október 31-én szentmisét mutatott be a Posticum lelkésze a nagyváradi Kapucinus templomban.

Oktober 31.
A Posticum helyt ad a nagyváradi Albin Alapítvány által szervezett Alternativák az elhagyott gyerekek gondozására című kerekasztal-megbeszélésnek. A rendezvény meghívottai belgiumi és romániai gyermekjogvédok.

Október 31.
A Jazzlandben Mircea Tiberian bukaresti zongorista tart koncertet. Kísérői: Marta Hristea (ének) és Sorin Romanescu (gitár).

November 10.
Takarékossági okokból a Posticum egészen 2004. április 15-ig téli program szerint működik, vagyis öt hétvége kivételével szünetelnek programjai, és nincs fűtés az épületben. A folyóiratolvasóból ebben az időszakban csak kölcsönözni lehet.

November 23.
A Posticum Szent Erzsébetnek szentelt kápolnájának búcsúja. Az ünnepi istentisztelet meghívottja Csernák Béla bihari református lelkész. A szentmisén több, mint százan vettek részt, akiket a misét követően a Posticum szeretetvendégségre hív.

November 28.
A Jazzlandben Marius Popp bukaresti zongorista lép fel. Kísérői: Eugen Nichiteanu (dob), Laurentiu Horjea (basszusgitár). Meghívottak: Alexandru Man (gitár), Cristian Moldoveanu (zongora).

November 28 - 29.
24 órás filmmaraton a Posticumban, a kolozsvári Transindex nevű portál szervezésében. A rendezvény során tizenkét művészfilmet nézhettek végig az érdeklődők, melyeket "a fáradtság és a felejtés egyetlen hatalmas élménnyé kovácsol össze" (a szervezők).

November 29.
Reneszánsz nap a Posticumban a kolozsvári Amaryllis Társaság jóvoltából. Délelőtt az Ipiapacs játszóház több, mint hatvan résztvevőjét szórakoztatta a meghívott együttes, este pedig felnőtteknek tartott reneszánsz táncházat.

December 21.
A Posticum gyermek- és ifjúsági kórusának karácsonyi koncertje a Püspöki Palota (Körösvidéki Múzeum) dísztermében.