Posticum - Movimentum Iuventutis Christianae
Teiului u. 26, RO - 410477 Nagyvárad/Oradea/Grosswardein
Tel.: +40 259 431 398 Fax: +40 359 410 882
Email: info@posticum.ro
Web: www.posticum.ro
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 1

június

MMI

Mint ahogy egy ember, úgy egy szervezet életében is a fejlődésnek különböző fokai vannak. A születést követően a gyermek legnagyobb erőfeszítése arra irányul, hogy önmagát, saját testét ismerje meg. Ahogy telik az idő, és elmúlik egy éves, kezdi felfedezni, hogy rajta, testének hajlékán kívül is létezik világ, melyhez számtalan szállal kötődik.

Eképpen egyesületünk életében is elérkezett az az időszak, amikor elszakadunk önmagunk szemlélésétől. Ez nem tűnik nehéznek, mégis csak idővel tudtuk megtenni. A szervezet teste a Posticum ifjúsági és kulturális ház, mely tudatosan jelként épült fel. Vannak olyan gondolatok, melyek leírva vagy kimondva közhelyek, de megjelenítve - képben vagy tárgyban testet öltve - újszerűek, és mindenki elfogadja őket. Néha ezek a megjelenítések a megvilágosodás erejével hatnak. A "haladás", "kultúra", "tudás", "együttműködés" mind közérthető fogalmak, de látni, benne járni, átérezni őket igazi élményt ad. Reméljük, hogy az épület nem csak nekünk, benne dolgozóknak juttatja eszébe ezeket a fogalmakat, hanem mindenkinek, aki valaha is látta.

Azonban ahogyan a kéz vagy az arc sem csak önmagáért való, hanem eszköz is a cselekvésben, úgy a Posticum épületének is számos gyakorlati haszna van. Az elmúlt évben saját és más szervezetek programjainak nyújtott hajlékot. Igyekszünk minden olyan rendezvényt befogadni, mely - az egyesület céljainak megfelelően - hozzájárult az itt élők tudásának bővüléséhez és lelkük gazdagodásához.

A gyermek korai életkorában tapasztalatok útján ismeri meg környezetét. Hozzá hasonlóan nekünk is évekre van szükségünk, ameddig valamennyi programunk megtalálja a Posticum egész arculatába beillő helyét. Hogy ez sikerül? Ennek megítélése nem munkatársainak joga, hanem mindazoké, akik támogatták és naponta használják a Posticum épületét és a benne zajló programokat.

 

január 18.
A filmklub elindítása. A név - Amarcord - a Partiumi Keresztény Egyetemen korábban működött filmklubé.

február 16.
A Jazzland elnevezéső dzsesszklub megnyitása a Posticumban. Az első fellépő a KIM - Band.

február 19.
A folyóiratolvasó megnyitása

május 17.
Zudor János nagyváradi költő bemutatja "És egy kicsit tovább" című verseskötetét, mely a Posticum gondozásában látott napvilágot.

május 21.
A Posticum születésnapján valamennyi betérő egy-egy almát kap ajándékba.

május 21-27.
A Posticum helyt ad az NMDSZ-napok keretében rendezett képzőművészeti kiállításnak: az NMDSZ képzőművészeti szakosztálya Beteg Zsuzsa irányításával nagyváradi fiatal (egyetemista) képzőművészek munkáiból állította össze.

május 24.
A Posticum helyt ad az NMDSZ Szociális Osztálya által szervezett Mentálhigiénés Konferenciának

május 25.
Harcos Bálint, Kőrössy P. József, Szálinger Balázs, Térey János magyarországi költők verseikből olvasnak fel a Posticum által szervezett író-olvasó találkozón.

július 13-15.
A Postricum helyt ad a marosvásárhelyi Orvostudományi és Gyógyszerészeti Intézet 1958-ban végzett hallgatóinak 43 éves találkozójának

 július 29. - augusztus 4.
Öt romániai újságíró - médiaszakértő utazik a Posticum szervezésében az "Experiment Europa" című nemzetközi tanulmányi hétre Pannonhalmára.

augusztus 13.
A Posticum helyt ad az EMT Bihar megyei fiókszervezetének gyűlése számára

július 30. - augusztus 1.
A Posticum tagságának közgyűlése

augusztus 18. -szeptember 1.
Nemzetközi ifjúsági tábor a Posticumban. A Social Work Camp 2001 című rendezvényt a Posticum a és az ausztriai Caritas St. Pölten szervezte. A táborban részt vevő 20 osztrák és 10 romániai fiatal játéknapokat szervezett nagyváradi gyerekeknek és kifestették az élesdi Kajántó Mária Árvaház hálótermeit.

október 13.
A Posticum helyt ad a nagyváradi Albin Alapítvány által szervezett Az alkoholizmus kezelése családterápiával című workshop-nak. Előadó: Dwaight Morgen, pár- és családterapeuta, Amerikai Egyesült Államok.

október 15.
A Posticum helyt ad az Albin Alapítvány által szervezett előadásnak, melynek témája azAIDS. Előadó: Kathie De Vito, Amerikai Egyesült Államok.

október 18.
A Posticum 2001. októbere és 2002. júniusa között helyt ad a nagyváradi Táncház Egyesület táncházainak.

október 26-27.
Isten arca és/vagy a szentség megnyilvánulása a zsidó és a keresztény hagyományban. - filozófiai konferencia. A konferencián magyarországi és romániai filozófusok mutatták be tanulmányaikat, illetve a konferencia előtt meghirdetett pályázatra érkezett díjnyertes dolgozatok is elhangzottak. A konferencia anyaga a Kellék című filozófiai folyóirat 21. számában jelent meg 2002. júliusában.

október 28.
A Jazzland második évadjának nyitókoncertje. Fellép Cristi Moldoveanu nagyváradi dzsessz-zongorista.

november 16-17.
A bambergi Slop zenekar fellépése a Jazzlandben.

november 18.
Erzsébet-napi búcsú a Posticum kápolnájában. A szentmiét követően az egyházközösség tagjait ebédre hívja meg a Posticum.

 november 23 - 27.
A Posticum helyt ad a nagyváradi Life Alapítvány által szervezett EVS - modul de lucru şi înţelegere a unui proiect de voluntariat című rendezvényének.

 december 1-2.
A Posticum helyt ad a Partiumi Keresztény Egyetem diákszövetsége által szervezett TollFORGATÓ - magyar erdélyi egyetemi lapok szerkesztőinek szakmai találkozója című rendezvénynek.

december 9., 16., és 23.
Jakobovits Miklós vallásművészeti előadásai az adventi felkészülés jegyében.

december 15.
Az Ipapacs gyere-klub elindítása 9 - 12 éves gyerekek számára. A havona egyszer, szombat délelőtti foglalkozásokon a gyerekek különböző képesség- és személyiségfejlesztő játékokat játszhatnak.

december 20.
A Posticum helyt ad az NMDSZ Szociális Osztálya által szervezett személyiségfejlesztő tréningnek.